banner picture

Natuurinclusief bouwen

BioBorder©

Contact

Beschrijving

Het doel van de aanpak BioBorder is te komen tot groene en sociale wijken. In de aanpak wordt naast het groene netwerk ook het sociale netwerk ontwikkeld: De nieuwe bewoners planten samen BioBorders aan, aantrekkelijke biodiverse, kimaatadaptieve en onderhoudsarme beplanting, op een mooie zichtlocatie in het openbaar groen. Dit versterkt tevens de sociale cohesie in de wijk. Meer informatie over de aanpak en resultaten zie BioBorder Nieuwbouwwijk Melco.

collage

Wat is een BioBorder?

Een BioBorder is een uitgekiend beplantingsplan, naast biodivers en klimaatadaptief ook bijna jaarrond aantrekkelijk en vooral makkelijk te onderhouden. De BioBorder is toepasbaar is voor grote en kleine tuinen en aan te passen aan meer zon-of schaduwrijke tuinen. Het Doe-het-zelf pakket is straks bij het tuincentrum te bestellen. Het ontwerp van de BioBorder is toegespitst op de wijk, de grondsoort en haar landschappelijke omgeving.

Stel je voor: je loopt straks een tuincentrum binnen, ziet een prachtige plantenborder en zegt tegen de medewerker: 'Doet u mij maar 6 m2 van die border, en dan voor een schaduwrijke tuin'. Je krijgt een kant en klaar plantenpakket mee, met een plattegrondje en een Ikea-achtige handleiding hoe je de plantjes in je tuin moet zetten.

Waarom een BioBorder?

Je ziet het helaas steeds meer: de verstening van de particuliere tuin. Niet alleen bij bestaande bouw maar juist ook bij de nieuwbouw. Een nieuwe bewoner komt erin, het nieuwbouwhuis is net klaar en de tuin wordt direct vol gelegd met tegels. En dat terwijl een groene tuin zoveel voordelen heeft! Van versterking van de biodiversiteit, verkoeling van de stad, wateropvang tot een gezonde leefomgeving. Maar hoe breng je dat nou over op bewoners, projectontwikkelaars en gemeenten?

Nieuwebouwwijken, aantrekkelijk biodiverse beplanting en gezamenlijke groendagen

Projecten BioBorder©

BioBorder© Nieuwbouwwijk MELCO

Een aantrekkelijke biodiverse wijk samen met de bewoners in de buurt.

Studie

Onderzoek BioBorder

...

Overzicht initiatieven ‘groen in de stad’ en ‘klimaatadaptatie’

verder
...

Borging door gezamenlijk verdienmodel

verder
...

Resultaten Quickscan aanpak BioBorders Melco

verder

Flyers en Nieuws

Publicaties

Flyer

De planten in deze jaarrond aantrekkelijke border houden van de zon en kunnen goed tegen droogte en een relatief voedselarme grond.

 link

Nieuws

Groeninclusief bouwen BioBorder© (Artikel Groen Kapitaal Provincie Noord-Holland)

 link